• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Här skräms hästarna av smällarna

Uppdaterad
Publicerad

När nyårsfirandet kröns med fyrverkerier, lider många hästar och hundar. Sandra Torrång Östlund filmade hästarnas påtagliga oro och rädsla medan raketerna ven och smällde utanför stallet.

– Jag önskar att folk hade mer förståelse för hur fyrverkerier påverkar djuren, säger Sandra Torrång Östlund från Furudal.

När familjen för första gången firade nyår på sin nyinköpta gård i Furudal utanför Rättvik i Dalarna, blev de varse att här fanns riktiga fyrverkeritraditioner.

Som om det var krig

– Vi bor mitt ute i skogen men har små bostadsområden runt om oss. Vi befann oss mitt i och det small överallt.

– Det lät som om det var krig ute, berättar Sandra.

Hästarna, som gick på lösdrift ute i hagen,  blev så oroliga att hon tvingades ta in dem i stallet.

På den film som Sandra Torrång Östlund tog under nyårsnatten ser man rädslan och ångesten hos hästarna allt medan det ljudligt dånar och smäller från de kreverande fyrverkerierna utanför.

– Normalt sett har jag de allra coolaste hästar, de är ju islänningar, men det här gick bara inte, säger Sandra.

Skjut bara vid 12-slaget

Att uppmana folk att sluta med fyrverkerier tror hon inte ger någon effekt.

– Folk kommer alltid att vilja skjuta raketer, men jag skulle önska att de höll sig till 12-slaget på nyårsafton.

– Som det är nu börjar det redan några dagar innan och fortsätter några dagar efter.

Bomull i öronen

Inför årets nyårsfirande är Sandra bättre förberedd. Hon kommer att vara i stallet på nyårsnatten, som hon alltid är men den här gången blir det dessutom bomull eller fetvadd i öronen på hästarna och så ska radion stå på.

– Men jag har inte bestämt vilken kanal ännu. Det smälls ju fyrverkerier även i radiokanalerna, så kanske det blir en CD-skiva istället, avslutar Sandra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.