Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se mufflonfåren som springer i rondellen i Falun. Foto: privat

Här springer mufflonfår i rondellen – polisen: ”Ingen som har ansvar”

Uppdaterad
Publicerad

Fyra mufflonfår hamnade i en större rondell i utkanten av Falun på lördagsförmiddagen. Trafikverket och trafikledningscentralen har gått ut med varningar.

Fåren ska ha funnits i Jungfrurondellen i utfarten mot Rättvik sedan lördagmorgonen. SVT:s reporter Greta Hansson Vikström åkte förbi platsen på förmiddagen.

– De såg ut att vara rädda för de sprang så ivrigt, nästan hela tiden, fram och tillbaka, säger hon.

Vid 12-tiden hade fåren försvunnit från rondellen.

Trafikverket varnar för ”flertalet får invid och på vägen”. Även polisen har nåtts av informationen.

– Det är statens vilt så är det något som blir påkört så ska man ringa polisen, säger polisens presstalesperson Anders Dahlman.

Ingen polisinsats

Polisen kommer dock inte att göra någon insats för att få bort fåren.

– Det är ett vilt djur så det är ju ingen som har ansvar för det, polisen åker inte runt och vallar får, säger Anders Dahlman.

– Som trafikant är du skyldig att anpassa din hastighet så att du kan stanna vid hastigt uppkomna situationer, säger han.

Inte del av faunan

Sedan ett par år tillbaka har en flock mufflonfår synts på olika håll i Falu kommun. SVT Dalarna har tidigare pratat med vilthandläggaren Erik Matsson vid länsstyrelsen i Dalarna. Enligt honom är mufflonfåren inte en del av Dalarnas fauna.

– Att de tagit sig hit på egen hand ser jag som osannolikt. Vi har sett att de dyker upp på vissa platser och det är nog inget som sker naturligt, sa han i höstas.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre fakta om mufflonfår – här får du fårkoll med vår reporter Amanda

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.