Den första julkalendern på radion sändes år 1958 och hette ”Barnens adventskalender” Foto: SVT

Frossa i julkalendrar

Uppdaterad
Publicerad

Julkalenderns historia från den första TV kalendern år 1960 fram till årets kalender visas just nu på Kulturhuset i Leksand.

Att öppna en lucka varje dag fram till jul i samband med ett program på radio eller tv, är en långvarig tradition i Sverige. Första radiokalendern kom 1958 och sen 1960 har ytterligare en sänts på tv – båda med tillhörande kalendrar.

Här är den första julkalendern som gjordes till radions avsnitt år 1958!

Den första julkalendern på radion sändes år 1958 och hette ”Barnens adventskalender” Foto: SVT

Första utställningen sen 2004

Utställningen som började i lördags i Leksand är inlånad från SVT och SR som har alla kalendrar förvarade. De har ställts ut tidigare men senast de visades var år 2004.

– Det är tolv år sen, så det betyder att det finns sammanlagt 24 stycken kalendrar som inte varit med i visningen tidigare, berättar Per-Åke Backman som är utställningskommissarie på Leksands kommun.

Vill hitta kontrast till tradition

Men för att bryta av det traditionella så delar kalenderutställningen lokal med konstnären Karin Ferner, vars hantverk snarare utmanar den traditionella bilden av jul. Som den rosa julgranen som står mitt i rummet.

– Vi ville ha en vidare bild av julen och inte bara tradition i den traditionella bemärkelsen.

Favorit? Teskedsgumman

Det har varit många julkalendrar genom åren, men Teskedsgumman har faktiskt gjorts tre gånger – första gången sändes den i tv år 1967 och sen i repris 1976, för att sen gå som julkalender i radion år 1997. Och den tycks vara en hit bland besökarna.

– Ja, det är ju Birgitta Anderssons kanske stora genombrott. Och det är en ganska enkel historia – att man är i köket så gott som hela tiden och så händer knasiga saker, säger Per-Åke Backman.

Varför kalendrar är en sån stor del av julen, både bland barn och vuxna, har besökaren Maja Svensen en teori om:

– Man vill ha barnasinnet kvar  och öppna en lucka fastän man är vuxen.

Utställningen pågår fram till slutet av januari i Leksand och årets julkalender i tv ”Selmas saga” och ”Lyckoborgen” i radion börjar som vanligt 1 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.