Foto: Privat

Här stjäls båten för andra gången

Uppdaterad
Publicerad

Tjuvarna använde sig av ett raffinerat sätt att stjäla båten. När kedjan inte gick att kapa, fällde de hela tallen.

Två gånger på en vecka stals samma båt i Karlslund i Falun.

–  Vi är förstås förbannade och ledsna över att ha blivit av med vår båt, säger den bedrövade båtägaren Rolf Andersson.

Kapade kedjan

Första gången den fyra meter långa aluminiumbåten  stals var i onsdags natt i förra veckan. Någon hade kapat kedjan som båten var förtöjd med och försvunnit. Samtidigt hade även en vit plasteka med utombordsmotor stulits i närheten.

Några dagar senare hittades dock Rolfs båt drivande på Runn, med kapad kedja och en bultsax ipå botten.

– Efter det köpte jag en en kraftigare kedja och förtöjde båten i en stor tall, berättar Rolf, som därmed tyckte sig vara på den säkra sidan.

Fällde 12 meter hög tall

Men säkert var det inte. I går morse var båten borta igen och denna gång hade tjuvarna gått bet på att kapa kedjan. Istället hade de fällt den 12 meter höga tallen för att kunna ta loss båten.

– Det är ju fruktansvärt fräckt, att ge sig ut och stjäla i fullt dagsljus och när det finns folk i rörelse.

Fångade på bild

I efterhand har det visat sig att tjuvarna var iakttagna. Boende i området har uppmärksammat stölden som skedde vid kvart över sex på onsdagsmorgonen och fångat en bild på bovarna som obekymrat släpar iväg med båten.

Enligt uppgifter ska den båt som användes vid stölden ha hittats under dagen. Vittnen ska ha sett hur Rollfs båt och den vita plastekan som stals i förra veckan har lastats på ett fordon och transporterats bort. Stölderna är polisanmälda.

Värd tiotusentals kronor

Nypriset för en aluminiumbåt av samma typ ligger på mellan 40.000 och 50.000 kronor och är en attraktiv båtkonstruktion på grund av att den är relativt underhållsfri.

–En sak är säker, köper jag en ny båt, kommer den inte att få ligga i sjön, konstaterar Rolf Andersson.

I förra veckan råkade flera båthus i Mora ut för inbrott. I övrigt har det inte varit något som pekar på att båtstölderna ökat i länet på senaste tiden.

– Jag har en bestämd känsla av att Dalarna inte är lika utsatta för båtstölder som man är i tex Örebro och Värmland där det finns fler vattendrag, säger Stefan Dangardt vid Dalapolisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.