Här vill alla ha fiberbredband

Uppdaterad
Publicerad

Det är ett oväntat stort intresse för att skaffa bredband via fiber i de glesast befolkade delarna av norra Dalarna.

Nu grävs kabeln ner till de avlägsna byarna Mörkret och Gördalen och i stort sett alla som någon gång vistas där under året har nu anslutit sig till fiberföreningen.

– Vi trodde på 60 men nu är vi 120 medlemmar, säger Lasse Olsson i Gördalen Mörkret Fiberförening.

#ETTSVERIGE – BREDBAND

Sedan några veckor pågår arbetet med att gräva ner datafiberkabel till Gördalen och Mörkret i nordvästligaste Dalarna.

På måndagen pressades fibern ner i marken vid Njupåsen nära Mörkret och det är högteknologi som nu med rasande fart snart når alla som vill längs de tre milen mellan Mörkret och norska gränsen.

Glesbefolkat

Här bor totalt bara runt 35 personer året runt men intresset för att få bredband hit är sensationellt stort.

 – Vi trodde, när vi började för ett och ett halvt år sedan, att vi kanske skulle få 60 medlemmar. I dag tog jag emot den 120:e anmälan. Det är fantastiskt, säger Lasse Olsson i Gördalen Mörkret Fiberförening.

Att 120 medlemmar här i vildmarken alltså har anmält sig betyder att både bofasta och i stort sett också alla som har fritidshus i området vill använda den digitala motorvägen som enligt planerna ska bli färdig till nästa sommar.

– Det är ju mycket fritidshusägare som bara vill med. Jag tror de lider mer av dåliga förbindelser än vad vi bofasta gör, säger Lasse Olsson som själv bor i Mörkret.

Hoppas på fler bofasta

Och han hoppas att den nya fibern ska göra att fler stannar längre i trakten och att till och med någon väljer att bosätta sig i området. Älvdalens kommun tillhör de i Dalarna som satsar mest på bredband i glesbygd.

– Det här är helt nödvändigt för oss. Jag har inte haft bredband på ett helt år sen de tog bort ADSL här området och mobilt bredband fungerar inte här, säger Lasse Olsson som i dag räknar med att varje hushåll kommer att få betala under 20.000 kronor för att ansluta sig till fibern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – BREDBAND

Mer i ämnet