Foto: TT Nyhetsbyrån

Hett klassrum kan kosta 20.000

Uppdaterad
Publicerad

Sämre humör och arbetsförmåga – det riskerar elever och lärare att få när de vistas i för varma klassrum. Inte ok, menar Arbetsmiljöverket.

Om det är 28 grader varmt i ett klassrum kan det vara svårt att tänka klart. Det menar Arbetsmiöjöverket som granskat hur situationen på Dahlanders kunskapscentrum i Säter är. Det handlar om tre klassrum på andra våningen. När solen ligger på kan det bli uppemot 28 grader.

”Arbetsförmågan påverkas eftersom hög värme inverkar på både kropp och sinne”, skriver Arbetsmiljöverket om situationen.

Dalarna – Dahlandergymnasiet

Kan tvingas betala

Nu måste Säters kommun se till att man kan skärma av solen ordentligt så att temperaturen i klassrummen blir behagligare.

Kommunen har fram till den 31 augusti på sig att åtgärda problemet. Om de inte gör det kan de tvingas betala en avgift på 20.000 kronor. 

Lösning på gång

Men enligt biträdande rektor på Dahlanders kunskapscentrum, Anita Johansson, har man redan en lösning på gång.

– Markiser kommer att komma upp, vi har beställt så det kommer upp i månadskiftet juli/auguisti. Så till skolstart ska vi har dem uppe, säger hon till SVT Nyheter Dalarna.

Läggs ner

Sedan tidigare finns ett beslut om att lägga ner gymnasiedelen på Dahlanders kunskapscentrum. Orsaken är att antalet elever har minskat på skolan. Inför förra hösten sökte endast 16 elever till Dahlandergymnasiet i första hand. De elever som börjar trean i höst blir därmed den sista kullen som tar studenten på gymnasiet.

Men det kommer bedrivas utbildning på kunskapscentrum även fortsättningsvis.

– Introduktionsprogrammet och vuxenutbildningen blir kvar, berättar Anita Johansson.

Läs även: Elever ledsna över nedläggningsförslag

Hur varmt får det vara i ett klassrum?

Så här skriver Arbetsmiljöverket: Under sommartid bör temperaturen inomhus normalt ligga mellan 20 och 26 °C om arbetet är lätt och stillasittande. Ventilationssystem och komfortkyla dimensioneras normalt inte för att klara den övre gränsen vid extrema utetemperaturer. Det gäller dels enstaka extremt varma dagar, dels kortare perioder med förhöjda utomhustemperaturer (värmebölja). Enligt SMHI är det värmebölja då utomhustemperaturen är 25 °C eller mer under minst 5 dagar i sträck. Man tillåter alltså att det under några dagar per år blir så varmt att det inte upplevs som komfortabelt.

Läs mer på Arbetsmiljöverkets hemsida

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Dahlandergymnasiet

Mer i ämnet