SVT:s fotograf Niklas Hermansson filmar Rasmus Sehlin och Magnus Sahlin på loftet i Ornäs. Foto: Bengterik Busk/SVT

Gustav Vasas äventyr i Ornäs snart i mobilapp

Publicerad

Nu ska presentationen av Gustav Vasas äventyr vid Ornässtugan bli modernare och därmed mer lättillgänglig för bl a ungdomar och funktionshindrade.

För snart fem hundra år sedan jagades Gustav Eriksson Vasa av danskarna genom Dalarna. Från loftet vid Ornässtugan utanför Borlänge lyckades han fly genom dasset.

Åsa Ehlis på Ornässtugan säger att hon ser det som sin uppgift att föra berättelsen om Gustav Vasa vidare.

– De unga idag lever i telefonernas och teknikens värld så därför tog jag kontakt med Soltorgsgymnasiet i Borlänge där det tekniska kunnandet finns.

Uppdraget gick till de teknikelever som valt att gå ett fjärde år. Hemsidan ska moderniseras, spel ska konstrueras liksom en mobilapp och 3D-glasögon där det är fotat i 360 grader. Det gör att man kan se sig omkring på Ornäsloftet utan att behöva vara där rent fysiskt.

Gustav Vasa i Ornäs

I december 1520 kom Gustav Eriksson Vasa, enligt sägnen, till Ornässtugan på sin flykt undan danskarna. Vad Gustav inte visste var att hans gamle bekant, bonden Arendt Pehrsson Öhrnflycht i Ornäs var en anhängare till  kung Kristian. N'r  och när Gustav lagt sig för att sova åker Arendt iväg för att hämta vänner som kan hjälpa honom att gripa Gustav och överlämna honom till danskarna. När Arendts fru, Barbro Stigsdotter, anar vad som är på väg att ske tar hon hjälp av drängen Jakob Jakobsson och dom båda hjälper Gustav att fly från gården genom dasset på loftets baksida. Drängen spänner sedan för en häst och kör Gustav över Runn och upp till Svärdsjö.

Källa; Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.