Borlänge har kämpat för att få ha kvar högskolan. Foto: SVT

Högskolan Dalarnas flytt på två minuter

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om Högskolan Dalarna ska flytta all verksamhet till Falun har varit aktiv länge. Nu lägger sig regeringen i genom beslutet att Högskolan Dalarna ska finnas kvar i både Falun och Borlänge

I en riksdagsdebatt i december sade högskoleministern Helene Hellemark Knutsson (S):

”Hur en högskola väljer att utföra forskning och utbildning inklusive campuslokalisering och lokaler, ligger till inom högskolans mandat.”

Trots det meddelade ministern under tisdagen att regeringen kommer besluta att Högskolan Dalarna ska finnas kvar på två orter.

Starka reaktioner

Nyheten slog ned som en bomb och orsakade starka reaktioner. Frågan har utretts under ett års tid och föranlett en dragkamp mellan Falun och Borlänge.

Både studentkåren och högskolans ledning har velat flytta hela verksamheten till Falun. Samtidigt har politiker i Borlänge kämpat för att ha kvar högskolan.

Försvarsministern engagerad

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) var under flera år kommunalråd i Borlänge.

– På den tiden arbetade vi hela tiden för att bygga en stark högskola på bägge orterna. Det var så länsbalansen i Dalarna lades upp, säger han till SVT Nyheter Dalarna.

Vill du ha kvar högskolan på två ställen?

– Jag anser att högskolan är till för hela Dalarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.