Högskolan firar 40 – utser hedersdoktorer

Uppdaterad
Publicerad

I år firar Högskolan Dalarna 40 år – och har också utsett de två första hedersdoktorerna som. En av dem är Tom Ramstedt.

– Det känns ganska kul, för det var inget jag väntade mig på något sätt. Så det känns som ett litet lyft – man kan inte ha gjort allt fel här i livet om man får en sån utmärkelse, säger Tom Ramstedt.

Två hedersdoktorer

Hedersdoktorer är ett sätt som Högskolan Dalarna har för att hedra personer som har gjort betydande insatser för högskolan på något sätt, berättar rektor Marita Hilliges.

– Antingen genom att hjälpa oss att utvecklas eller en person som har verkat i Högskolan Dalarnas anda i samhället, säger hon.

En av dem är som sagt Tom Ramstedt. Han blev själv lite tagen på sängen av beskedet.

Tom Ramstedt är en av de två första hedersdoktorer som utses vid Högskolan Dalarna. Lena Willemark är den andra. Foto: Sofie Lind

– Egentligen så jag hade inte tid att svara, så jag var lite otrevlig mot biträdande rektor för jag ringde inte upp då det var väldigt körigt den dagen. Men sen ringde hon upp senare på kvällen och då tog jag samtalet. Jag blev helt tagen, så jag tappade lite målet när hon berättade vad det handlade om, säger han.

Den andra hedersdoktorn är Lena Willemark och de båda kommer få sin titel vid en mer officiell ceremoni den 17 mars.

Men planen är att Ramstedt och Willemark enbart är de första i raden av hedersdoktorer som kommer att utses.

– Vår tanke är att vi ska utse hedersdoktorer i samband med akademisk högtid vartannat år, säger Marita Hilliges.

Firar hela året

1977 började alltså den akademiska resan under namnet Högskolan Falun-Borlänge, men som i dag alltså heter Högskolan Dalarna.

De senaste åren har man också fått utbildningsrättigheter för forskning, vilket rent tekniskt gör ”skolan” till ett universitet – fast om man skulle ändra namnet, så måste det till ett politiskt beslut.

Men oavsett namn ska man ändå fira jubileet under året med olika tillställningar.

– Det känns fantastiskt att vi äntligen är 40 år – vuxna skulle man nästa kunna säga, säger rektor Marita Hilliges.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.