Foto: SVT

Här står Dalarna under vatten

Uppdaterad
Publicerad

Flera vägar har varit avstängda och campinggäster har blixtevakuerats. Men översvämningarna har nu kulminerat.

Översvämningarna i den övre delen av Västerdalälven har på sina håll lett till högre vattennivåer än på 20 år. Efter kraftigt regn i två dagar i kombination med snösmältning från fjällen växte Fuluälven och Görälven rekordsnabbt under måndagen och tisdagen.

Campinggäster har blixtevakuerats

Husvagnar vid Stötens camping vid Fuluälven och även Kläppens camping vid Västerdalälven hamnade under vatten och fick snabbt forslas bort.

Dalarna – höga vattenflöden

Flera vägar i området stängdes av på grund av översvämningarna och en lastbil fastnade på tisdagsmorgonen i vattnet på den översvämmade vägen vid Grundforsen mellan Fulunäs och norska gränsen.

Andra mindre vägar fick också stängas av.

Det stiger nedströms

I Lima stiger det nedströms och vid lunchtid på onsdagen så passerade det 500 kubikmeter vatten per sekund vid Lima kraftstation, vilket är mycket ovanligt då det bara har varit högre inflöden två gånger tidigare.

I Malung så har kommunen startat de särskilda vattenpumparna som ska se till att de centrala delarna inte bli översvämmade.

Hängbro hotades

I byn Sörsjön vattenfylldes källare i några hus och runt Sälen och Transtrand nåddes på tisdagskvällen högre vattennivåer än de senaste 20 åren.

Men inga personer har kommit till skada.

En hängbro i Sälen hotades ett tag av vattenmassorna eftersom träd och annat bråte fastnade under den låga bron.

Läs även: Översvämning orsakar problem

Vid Vasaloppsstarten var samtliga startled och hela startfältet vattenfyllt på tisdagskvällen och i Fiskarheden tvingades sågverket att stänga av den översvämmade vägen till timmermottagningen.

Vattennivåerna började sjunka under natten till onsdag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – höga vattenflöden

Mer i ämnet