Högtid för älgflugan

Uppdaterad
Publicerad

Vi har vant oss vid mygg och fästingar. Nu får vi vänja oss vid ännu en insekt som gillar vårt blod. Det är hjortlusflugan, även kallad älgflugan, som blivit allt vanligare.

Den cirka en halv centimeter stora älgflugan lever på blod från djur som älg, hjort och hästar, men även hundar och människor.

Först flyger den och när den sedan hittar sitt byte, då tappar den vingarna och sticker sig fast likt en fästing.

– En del, både människor och djur, kan få följdverkningar i form av allergireaktioner och då kan man få svullnader, man kan få häftig klåda, sår som inte läker ihop.

– Det kan handla om långvariga taskiga effekter, berättar flug- och myggexpert Yngve Brodin vid Naturhistoriska Riksmuseet.

Kan man skydda sig?

– Man kan ju välja att inte gå i skogen, när man går i vegetationen  bland buskar och så då kan dom hoppa på en. Men är man i stan då får man inga på sig, säger Uno Skog på länsstyrelsen Dalarna.

Älgflugan är vanligast under augusti och september men förekommer ända tills det blir frost.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.