Foto: SVT

Hotar med att stänga av vatten och värme för asylsökande

Uppdaterad
Publicerad

200 asylsökande kan få värmen och vattnet avstängt på sitt boende i Fredriksberg. Allt bottnar i ett bråk mellan fastighetsägaren och det bolag som hyr in sig i lokalen.

Fastighetsägaren Mehmet Tosun hävdar att bolaget Swed Craft inte har respekterat kontraktet och har inte betalat honom enligt överenskommelsen.

Enligt Mehmet, som visar upp fakturor för SVT Nyheter Dalarna, så är bolaget skyldiga honom 188.097 kronor för januarimånad.

Asylsökanden i Fredriksberg

Fast när SVT har varit i kontakt med en representant från Swed Craft svarar de att de respekterar kontraktet.

”Vi respekterar kontraktet. Vi betalar bara för det som står på kontraktet och inte mer”

Ägaren har fått nog

Men ägaren hävdar nu att om han inte får betalt i dag, tisdag, så kommer han stänga av strömmen och vattnet på asylboendet.  Där bor det runt 200 asylsökande, varav många av dem är barn och barnfamiljer.

När SVT pratar med dem, så vill de inte ställa upp på bild, men berättar att det är väldigt upprörda över det som hänt. Även en lärare på Fredriksbergsskolan berättar att hon är orolig för vad som kommer hända med de elver som börjat på skolan.

– På grund av dem så har vi mer personal på skolan, berättar hon och säger att av de 56 av de totalt 90 eleverna är nyanlända.

Oklara besked för de asylsökande

Ludvikas Kommun kan inte svara på vad de planerar att vidta för åtgärder för de asylsökande på boendet. De har nämligen inte ansvaret för dem.

Istället hänvisar de till Migrationsverket, som inte känner till ärendet, men som säger till SVT att de kanske måste flytta de asylsökande omedelbart om vattnet och värmen stängs av.

– Vi har platserna, men det inte är inte bara att flytta tvåhundra personer till något annat boende, säger Maria Löfgren på Migrationsverket i Borlänge.

Kan bli rättsprocess

Migrationsverket har betalt ut pengar till det nämnda bolaget som hyr in sig i lokalerna och kan därför inget mer göra i nuläget. Det är nu en strid mellan fastighetsägaren och bolaget, där det kan komma att röra sig om kontraktsbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Asylsökanden i Fredriksberg

Mer i ämnet