Foto: SVT Johan Söderberg

Sökande efter vapen i hus drar ut på tiden

Uppdaterad
Publicerad

Bråte och extremt mycket prylar försvårar polisens jakt på vapen och ammunition i ett hus i Falun.

Polisen och militära experter gjorde under fredagen uppehåll i letandet efter vapen och ammunition i bostaden hos den 54-årige falubo som tidigare i veckan häktades misstänkt för grovt vapenbrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Efter tips från allmänheten gjorde polisen i början av veckan husrannsakan i mannens fritidsbostad i Sälen och en fastighet i Sågmyra. Där påträffades cirka 700 kilo vapen, vapendelar och ammunition varav mycket enligt polisen förefaller vara äldre militärt material.

Hus i Skåne

Även i en fastighet som mannen disponerar i Kristianstad påträffades vapen och ammunition, bland annat rökhandgranater. 

Men när det gäller mannens fasta bostad, en villa i Falun, är husrannsakansarbetet mer tidskrävande då det finns mycket saker i rummen och på gården. 

Två veckors sökande

På fredagen gjorde polisen uppehåll efter en första sondering där man påträffade en del jaktammunition. 

– Vår personal och personal från Försvarsmakten kommer att fortsätta gå igenom huset på måndag, säger polisens presstalesman Stefan Dangardt. 

Runt två veckor bedömer polisen det kan ta att gå igenom huset. Polisen bedömer att  huset som nu är satt under bevakning, inte utgör någon risk eller fara för allmänheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.