Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Polisen slog till mot piratliga på flera adresser i Mora

Uppdaterad
Publicerad

Polisen slog till mot flera adresser i Mora under tisdagsförmiddagen. Enligt uppgift till Aftonbladet är den gripne huvudmannen, en man i 60-års åldern, varit verksam i en liga som misstänks ha sålt piratdekoders, en slags utrustning för att kunna titta gratis på avgiftsbelagda tv-kanaler.

Mannen misstänks för att ha importerat och sålt dessa och verksamheten ska ha inbringat miljonbelopp. Polisen ska också ha slagit till mot ytterligare en person i Dalarna.

SVT Nyheter Dalarna har varit i kontakt med den nationella samordnaren för upphovsrättsbrott vid NOA, Paul Pinter, men som inte kan säga något om räden.

– Vi kommenterar inte eventuellt pågående insatser, säger Paul Pinter men som meddelar att man kommer att återkomma med mer information men kan inte säga när.

Två män anhållna

Kammaråklagare Jennie Kroglund vid internationella åklagarkammaren berättar nu att man slagit till mot ett privat-tv nätverk och att husrannsakan gjorts på flera adresser i Mora.

– Två män är frihetsberövade på sannolika skäl misstänkta för brott mot lagen om förbud mot viss avkodningsutrustning, säger hon till SVT Nyheter Dalarna men vill inte kommentera deras inblandning i nätverket närmare just nu.

Vidare berättar hon att straffskalan för att administrera ett privat-tv nätverk kan ge upp till två års fängelse och höga skadestånd.

– Sen den första augusti år 2014 är det också straffbart att vara kund i ett sånt nätverk, poängterar kammaråklagaren och det går därför att lagföra kunderna i nätverket.

Brottsmisstankar sen år 2012

Kammaråklagaren berättar att brottsmisstankarna går tillbaka till juni år 2012, men vill i övrigt i kommentera läget mer i nuläget. Det kommer hållas förhör med de båda anhållna männen och även tekniska analyser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.