Bandkompisarna Victor Norén och Carl Norén sörjer Kristian Gidlund. Foto: Scanpix

Kristian Gidlund förd till sista vilan

Uppdaterad
Publicerad

I dag begravdes Kristian Gidlund som berörde mängder av människor med sin berättelse om sitt liv och kamp mot cancern. Det var så många som ville ta ett sista farväl av honom att begravningen fick flytta till en större kyrka.

Han förlorade kampen mot cancern. Hundratusentals följde hans kamp via bloggen ”I kroppen min” och sörjde när den tog slut den 17 september. I dag begravdes Kristian Gidlund i Stora Tuna kyrka i hemstaden Borlänge.

Cirka 300 personer hade kommit till kyrkan för att för att ta farväl av musikern, journalisten och författaren Kristian Gidlund. Hans vänner i Borlängebandet Mando Diao spelade i kyrkan och framförde låten ”I ungdomen” från sin hyllade Fröding-skiva.

Kristian Gidlund

– Det är fruktansvärt att ha förlorat en vän i unga år, Kristian och jag har växt upp tillsammans, sa Kristian Gidlunds bandkamrat Carl Norén från Sugarplum Fairy till SVT Gävledala efter akten i kyrkan.

Valt delar av begravningen

Eftersom så många ville vara med på begravningen valde familjen att istället för att hålla den i Amsbergs kapell som planerat, flytta den till Stora Tuna kyrka i Borlänge.

Kristian Gidlund har själv varit med och valt delar av sin begravningen, enligt hans mamma Eva Gidlund

– Han har haft en del egna tankar som vi har tagit hänsyn till, sa hon till Aftonbladet inför ceremonin.

På bloggen skrev han den 10 april i år:

”Och jag funderar väldigt ofta på detaljer. Små detaljer som min egen begravning. Jag har funderat så mycket på de där små detaljerna att jag i dag vet hur den ska gå till. Jag vet vilka sånger som ska framföras. Hur jag önskar att den dagen blir”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kristian Gidlund

Mer i ämnet