Foto: Torbjörn Påhlman/SVT

Nu har ambulansen lämnat Rättvik

Uppdaterad
Publicerad

I måndags flyttades ambulanserna i Rättvik till Leksand, som en del av Landstingets sparpaket.

Landstinget genomför därmed en av de mest kritiserade och omdiskuterade delarna i det sparpaket som landstingsfullmäktige tog 2015.

Innan Rättviks-ambulanserna lämnade Vårdcentralen hade många Rättviksbor samlats fören manifestation.

Många känner sig otrygga

– Det är många här som känner otrygghet över att ambulansen flyttas från orten. Vi har många äldre här i kommunen, sa Leif Jacobs som jobbar på Rättviks-ambulansen och också är fackligt aktiv.

– Det som nu gäller, att man ska nå 90 procent av befolkningen inom 30 minuter, är en 40 år gammal ambitionsnivå sa Jacobs som tycker att det är emot allt sunt förnuft att ta bort ambulansstationen från en av Dalarnas stora turistorter.

Ska spara pengar

Beslutet att flytta Rättviksambulansen togs av landstingspolitikerna som en punkt i ett omfattande sparprogram där politikerna beordrade tjänstemännen att plocka fram besparingar på hundratals miljoner för att sedan ta beslut om att allt som presenterats också skulle genomföras. Hurvida det verkligen kommer att bli en ekonomisk besparing i slutändan, finns det delade meningar om.

På plats i Rättvik på måndagsmorgonen fanns också flera politiker, bl a Ulf Berg (M) som är oppositionsråd i Landstinget.

– Den här (ambulansstationen i Rättvik) kommer vi att öppna igen om vi vinner valet, sa han.

Även landstingspolitikern Birgitta Sacredéus (KD)  fanns på plats i Rättvik;

– Än idag står det väl skrivet i stjärnorna om det här är en besparing eller inte, sa hon.

Centerpartiet är kluvet

Landstinget styrs av socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet. De har tillsammans 39 av de 83 platserna i landstingsfullmäktige och alltså inte egen majoritet. Centerpartiet, som har tio platser i landstingsfullmäktige, samarbetar med majoriteten under den här mandatperioden.

De fungerar alltså som stödparti till majoriteten och i landstingsfullmäktige har centerpartiet varit med och fattat beslut om att ambulansen i Rättvik skulle flyttas till Leksand.

Lokalt däremot har centerpartiet kämpat för att ambulansen skulle få vara kvar i Rättvik.

-Jag har haft två möten med landstingsledningen, men tyvärr har det inte lett till någonting utan dom kör på med det här beslutet, sa Annette Riesbeck (C), som är kommunalråd i Rättvik.

Lokaler blir kvar

Klockan åtta på måndagsmorgonen lämnade ambulanserna Rättvik för att en stund senare backas in i ambulansgaraget i Leksand som byggts om för att kunna inrymma fler bilar och mer personal. Lokalerna där ambulansen varit inrymd vid vårdcentralen i Rättvik kommer att fortsätta hyras av landstinget men för annan verksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.