Foto: TT/IK Brage

IK Brage ställer in alla matcher mot Dalkurd efter hot

Uppdaterad
Publicerad

IK Brages barn- och ungdomslag för pojkar födda 2005-2009 ställer in alla matcher mot Dalkurd FF efter att hot riktats mot ledare, spelare och barn i IK Brage, enligt ett pressmeddelande från IK Brage.

Styrelsen i IK Brage har fattat beslut om att inte tillåta något spel för pojkar födda 2005-2009. Beslutet gäller med omedelbar verkan.

Orsaken ska enligt ett pressmeddelande från IK Brage vara ”direkta och verbala hot som riktats mot enskilda ledare och spelare/barn i IK Brages yngsta lag”.

Vill ha ”trygg och trevlig miljö”

Beslutet gäller tills hoten har utretts av polisen och att ”våra spelare och ledare kan garanteras en trygg och trevlig fotbollsupplevelse vid dessa matcher”.

Dalkurd har kommenterat händelsen på sin facebooksida:

”Under söndagens möte mellan Dalkurd och Brages P09:or inträffade en händelse då en person agerat hotfullt i samband med matchen.”

”Utifrån den information som finns i dagsläget är detta ingen person med någon anknytning till föreningen. Vi kommer att göra vårt yttersta för att identifiera personen och vidta åtgärder mot denne.”

SVT har träffat Rimsky Barlari, pressansvarig på Dalkurd FF, som säger följande om händelsen:

– Vi får aldrig acceptera våld i fotbollssammanhang, vi har bett om ursäkt till Brage för händelsen.

Han säger också att de jobbar med ungdomsverksamheten för att förbättra attityden där.

”Oacceptabel arbetsmiljö”

Lars Norman är ordförande i tävlingskommittén hos Dalarnas Fotbollförbund och han säger till SVT att den här säsongen är den värsta han har varit med om sedan han började 1983.

Han påpekar att det gäller många olika lag och att det varit en arbetsmiljö för domare, ledare och funktionärer som är helt oacceptabel.

– Det har varit alldeles för tufft vid många matcher, säger han.

– Det har också hänt kontroverser mellan spelare.

Vill inte kommentera

När det gäller de aktuella fallen med Brage och Dalkurd så vill Lars Norman inte kommentera det nu.

– Jag har just tagit del av pressmeddelandet och vi ska sätta oss ner snart och diskutera hur vi ska agera. Men det som händer ute vid många matcher nu är ett hot mot fotbollens framtid.

– Alla otrevligheter kan leda till att ingen längre vill vara vare sig ledare, tränare eller domare, säger Lars Norman.

I en kommentar på SVT Dalarnas facebooksida ges en annan bild:

”Vår dotter dömde Dalkurd före sommaren, det måste ha varit pojkar 2009. Fantastiska barn och en fantastisk tränare till dessa barn. Jag reagerade verkligen på att de var sådan bra ordning i laget och att tränaren höll koll på att de skötte sig.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.