Inbrottsvåg i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

När mörkret faller kommer tjuvarna. En inbrottsvåg har den senaste månaden drabbat länet och främst är det i de södra delarna som tjuvarna härjar.

Sedan den 1 november har det skett 34 fullbordade villainbrott i länet. 23 av dem har skett i området Avesta, Hedemora och Säter. Polisen tror att en eller flera kriminella ligor nu härjar i området.

– Jag har aldrig varit med om en så stor ansamling av grova brott tidigare, säger Stefan Dangardt, presskommunikatör hos polisen.

Polisen tipsar hur du skyddar dig

Tjuvarna slår oftast till sen eftermiddag eller tidig kväll i mörka villor. Stefan Dangardt tipsarom att använda timers på belysningen och att hjälpas åt grannar emellan.

– Man kan till exempel låta grannen flytta bilen och ta in posten, säger han.

Glöm inte bra lås på fönster

Det är även viktigt att ha bra lås på dörrar och inte minst fönster enligt Stefan Dangardt.

– Ett vanligt sätt för inbrottstjuvarna att ta sig in är genom att bryta upp fönster och sedan leta efter smycken.

Därför ska enbart ”kattguld” förvaras i sovrummet enligt polisen. Värdeföremål bör förvaras någon annanstans.

Hög prioritet hos polisen

Polisen jobbar nu intensivt med inbrottsvågen.

– Vi prioriterar det här, det är grov stöld det handlar om, säger han.

Ligorna tror resa mellan olika län. Därför samordnar polisen spaningsuppgifterna från olika inbrott i olika regioner för att förhoppningsvis kunna lagföra de så småningom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.