Foto: TT

Inte ens hälften av Dalarnas vatten EU-godkänt

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Vattenmyndighetens kartläggning når mindre än hälften av Dalarnas vatten upp till EU:s minimikrav för godkänd vattenstatus.

Länsstyrelsen Dalarna arbetar just nu med att bryta ned ett åtgärdsprogram från Bottenhavets vattendistrikt som ska skydda distriktets vattendrag. I distriktet ingår Dalälven och större delen av Dalarnas vatten.

Mindre än hälften av länets vatten godkänt

Anledningen bakom åtgärdsprogrammet från vattendistriktet är att Vattenmyndighetens kartläggning visar att mindre än hälften av Dalarnas vatten når upp till EU:s minimikrav för godkänd vattenstatus.

– Vår uppgift är bland annat att hjälpa länets kommuner tillämpa programmet. Genom att koppla de önskade åtgärderna till konkreta insatser hoppas vi få upp farten på arbetet, säger Ann-Louise Haglund, funktionssamordnare på Länsstyrelsens miljöenhet i ett pressmeddelande.

Vattenkraft och skogsbruk bakom dålig vattenkvalitet

Enligt Länsstyrelsen Dalarna är det olika slag av fysisk påverkan som vattenkraft, infrastruktur, gamla flottningsleder och skogsbruk som är den främsta orsaken till att god ekologisk status inte nås.

– Exempelvis så har den biologiska mångfalden påverkats och det gör miljön mindre motståndskraftig mot klimatförändringar. Därför är det viktigt att hela länet tar sitt ansvar för att höja vattenkvalitén i Dalarna, säger Ann-Louise Haglund.

Åtgärdsprogrammet har beslutats efter riktlinjer från regeringen, som har prövat frågan under nästan ett års tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.