Foto: Montage

Jägare befarar totalstopp

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen stoppade förvaltningsrätten vargjakten tillfälligt, så kallad inhibition, i Dalarna, Gävleborg, Värmland och Örebro.

– Det här kan innebära att det blir totalt stopp för jakten i vinter, säger Torbjörn Lövbom, ordförande i Svenska jägareförbundets rovdjursråd.

– Det kan ta hela jakttiden ut innan vi får något beslut från förvaltningsdomstolarna. De har ju ingen skyldighet att avgöra det här inom en viss tid, fortsätter han.

Järgareförbundet kommer via berörda länsförbund att överklaga besluten om inhibition. Sent på måndag eftermiddag meddelade förbundet att man lämnat in en överklagan, som ska handläggas av kammarrätten i Sundsvall.

Dalarna – varg

– Vi kommer även att titta på hur vi kan begära förlängd jakttid. Tiden är satt utifrån biologiska förutsättningar och det krävs i princip snö för att man ska kunna leta reda på vargarna i reviren. Man måste ha en relativt lång jakttid, det kan vara flera veckor då det inte går att bedriva jakt, säger Torbjörn Lövbom.

Han bedömer att det är striden om överklaganderätten som skapat nuvarande situation.

– Vi har ett systemfel när man strax före jakten kan stoppa den. Den juridiska tågordningen måste ändras, säger Torbjörn Lövbom.

– Vi har beslut i riksdagen, regeringen, länsstyrelserna och Naturvårdsverket om att vi ska ha vargjakt. Jag vet inte riktigt vad mer man kan begära att det demokratiska systemet ska prestera. Vi har kommit till vägs ände när det gäller att på ett demokratiskt sätt bestämma hur vi ska förvalta vargstammen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – varg

Mer i ämnet