Foto: SVT

Joggare sekunder från att bli ihjälskjuten

Uppdaterad
Publicerad

En man i 50-årsåldern var bara någon sekund från att bli skjuten av militär som övade med granatkastare i Falun på fredagsförmiddagen.

Mannen var ute på en löptur i området, som är öppet för allmänheten när militären inte har övningar. På förmiddagen pågick en övning med granatkastare och militären hade precis gett order om eldgivning med granatkastare när mannen kom i skottlinjen.

– Det var väldigt nära att den här personen blev träffad av granater, en sekund innan vi skulle avfyra granatkastarna lyckades vi stoppa det hela, säger Patrik Warström, major inom Dalregementsgruppen.

Mannen som höll på att bli skjuten var efter händelsen rädd och skärrad och medveten om att han var på fel plats, enligt Patrik Warström

Det är inte första gången det här händer?

– Nej tyvärr är det inte det och tendensen är att det blir oftare och oftare.

Vad kan ni göra för att stoppa det?

– Förhoppningsvis genom att sprida information om att vi fortfarande övar på Falu skjutfält, säger Patrik Warström.

Den 50-årige mannen är nu polisanmäld.

SVT har tidigare berättat om att de avspärrningar som sätts upp i samband med övningar inte efterlevs av bland annat motionärer i området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.