Foto: Arkiv/SVT

Kameror i simhallar får kritik – Dalarna i botten

Uppdaterad
Publicerad

Kameraövervakning av lättklädda människor i simhallen kan vara extra integritetskänslig. Men många badanläggningar använder kamerorna på fel sätt, vilket en granskning som länsstyrelserna gjort visar. I Dalarna får alla granskade bad anmärkningar.

Under 2016 kontrollerade länsstyrelserna kameraövervakningen vid 145 badanläggningar i landet. Dalarna, Halland och Stockholm är de län i landet där högst andel av badanläggningarna bedrev kameraövervakning i strid med kameraövervakningslagen.

Alla anläggningar i Dalarna underkända

I Dalarna har fyra badanläggningar granskats och alla fyra har fått anmärkningar i granskningen.

Det man anmärkt på är att det saknas tydlig skyltning för kameraövervakningen, att det finns fler kameror än vad det finns meddelat tillstånd för, att kameran placerats på annan plats än vad tillståndet säger och att kameraövervakning skett utanför tillåtet område.

Fyra objekt i Dalarna

I Dalarna har man undersökt fyra objekt. Ludvikabadet, Mora simhall, Slätta friluftsbad och Aqua Nova.

På Slätta friluftsbad har man tillstånd för en kamera. Men någon kamera är inte uppsatt. Däremot hittades tre kameror inne på Slätta sporthall som det inte fanns tillstånd för.

I Mora Simhall finns tillstånd för en kamera för rehabiliteringsbassängen. Den har inte funnits sedan 90-talet. Där är idag ett gym, men kameran sitter kvar.

På Aqua Nova är bristerna mindre men man behöver komplettera med skyltar.

I Ludvika har man tillstånd till fem kameror men där finns sex kameror uppsatta då man även övervakar bubbelpoolen.

Måste åtgärdas

– Samtliga granskade anläggningar är platser där integritetsintresset är mycket högt. Besökarna är lättklädda och de är ofta där i rekreationssyfte. Därför är det allvarligt när anläggningar bryter mot tillstånden, säger Linnea Tegernäs, jurist på länsstyrelsen i Stockholm i ett pressmeddelande.

Jonas Fredriksson arbetar vid länsstyrelsen i Dalarna med just dessa frågor. De har valt att granska just de anläggningar som har tillstånd för kameraövervakning.

– Det som har hänt är att samtliga anläggningar har återrapporterat att de följt synpunkterna vi har lämnat fram. Vi kommer inte gå vidare med tillsynen av just badanläggningar.

Störst brister i Dalarna, Halland, Stockholm

  • På länsnivå hade Dalarna, Halland och Stockholms län den högsta andelen badanläggningar som bedrev kameraövervakning i strid med kameraövervakningslagen.
  • I Blekinge, Jämtland och Norrbottens län saknade alla granskade anläggningar kameror som kan riktas mot plats dit allmänheten har tillträde.

Källa: Länsstyrelsernas nationella tillsynsrapport (PDF)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.