Foto: TT

Klara ledare i O-ringen

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska årets orientering i O-ringen i Sälen avgöras. Strax efter lunch kommer Tove Alexandersson, Stora Tuna, och fransmannen Thierry Gueorgiou att springa in som slutsegrare efter en odramatisk jaktstart. Allt annat skulle vara en överraskning.

Tove Alexandersson leder sammanlagt med hela 12.22 minuter före Anne Margrethe Hausken Nordberg från Norge. Det är i praktiken bara en felstämpling som kan fälla dalalöparen.

I herrklassen såg det spännande ut inför den sista etappen då Jerker Lysell från Bollnäs ledde med 45 sekunder. Men han fick ryggskott på fjället samtidigt som Thierry Gueorgiou gjorde ett topplopp.

Dalarna – O-ringen

Det innebär att Gueorgiou leder med 5.08 före norrmannen Magne Dæhli och 5.17 före Jerker Lysell.

Fransmannen deklarerade också att han kommer att köra för fullt från start för att inte ge konkurrenterna någon chans.

Samtidigt får vi se om den behandling som Lysell fick på torsdagseftermiddagen och kvällen kan göra så att han kommer i slag på slutetappen.

Det är faktiskt skogen som kan rätta spänningen på slutetappen.

Sista etappen går i skogen

Nu lämnar orienterarna fjället för att i stället springa i en skog som är extrem tungsprungen och svårorienterad med nedsatt sikt.

Om Gueorgiou gör ett eller två orienteringsmisstag på den 12,8 kilometer långa herrbanan så är konkurrenterna i kapp.

Tove Alexandersson har däremot råd att göra flera bommar i skogen på den drygt nio kilometer långa dambanan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – O-ringen

Mer i ämnet