Klassen där alla tjejer blivit sexuellt ofredade på krogen

Uppdaterad
Publicerad

Händer som tar på bröst och rumpa, det berättar tjejer att de utsätts för när de till exempel går på krogen. Vi besökte en skola och frågade hur vanligt det är att utsättas för sexuella trakasserier i offentliga miljöer.

Här kan du berätta vad du varit med om. Självklart får du vara anonym.

Alla tretton tjejerna på Stylistprogrammet på Plusgymnasiet i Falun räcker upp handen när vi frågar om sexuella trakasserier. Enligt dem så är det så vanligt idag att killar tafsar att knappt någon reagerar:

Dalarna – #RörInteMinKropp

– De försöker gnida sig emot en, säger Erika Öhrberg.

– De har varit på väg upp under tröjan så man har fått slagit bort handen, säger Wilma Nilsson.

Men hur känns det?

– Man blir äcklad men samtidigt har man nästan blivit van för hur hemskt det än är så har man blivit härdad för det händer så ofta, säger Wilma Nilsson.

De berättar om händer som är överallt. På brösten och rumpan och som till och med försöker komma under kläderna. Men värst är det när man blir fasthållen.

– Det jag tycker är obehagligast är när man blir fasthållen. Man försöker gå iväg men de drar in en igen och har händerna överallt, säger Wilma Nilsson.

Har det hänt?

– Ja, säger Wilma Nilsson och Erika Öhrberg nickar instämmande.

Killarna ska lära sig att det inte är okej

Varför tror ni det blivit så här?

– Det handlar bara om respekt. Många snackar om att man ska klä sig på rätt sätt och så men det har ju ingenting med det att göra, säger Erika Öhrberg.

– Det är inte tjejerna som ska anpassa sig utan det är killarna som ska lära sig att det inte är okej, säger Wilma Nilsson.

Blir på helspänn när killar söker kontakt

De berättar hur de instinktivt blir på helspänn när flera killar närmar sig eller söker kontakt men också hur de hanterar situationen.

– Det enda som hjälper är att någon säger att man har pojkvän. För även fast min kille inte ens är där så respekterar de honom mer än mig fast det är mig de tafsar på, berättar Erika Öhrberg.

Hur känns det?

– Jag känner mig kränkt som kvinna. Bara för att min kille är en kille varför har han större roll i det här än vad jag har, säger Erika Öhrberg.

Vill du ta del av mer om det här ämnet – följ oss på Facebook!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – #RörInteMinKropp

Mer i ämnet