Under hela veckan har boende i Leksand fått lov att koka vattnet, men nu är rekommendationen hävd. Foto: CHRISTINE OLSSON

Kokningsrekommendationen i Leksand hävs

Uppdaterad
Publicerad

Nu behöver boende i Leksand inte längre koka sitt vatten. Det meddelar Dala Vatten och Avfall på fredagseftermiddagen.

– Vi är naturligtvis glada att meddela att Leksands abonnenter nu kan använda vattnet som vanligt, säger vd:n Lisbeth Martinsson Skinnar på vattenbolagets hemsida.

Det var i måndags som beslutet om kokningsrekommendationen utfärdades då man upptäckte att en av dricksvattenanläggningarna utsatts för skadegörelse. Man gjorde det som en försiktighetsåtgärd.

Vattenkvaliteten är nu god

Under veckan har vattenprov tagits och resultaten visar nu att kvaliteten på dricksvattnet är god och att vattnet kan användas som vanligt igen utan att behöva koka det. Det meddelar kommunala Dala Vatten och Avfall.

– Händelsen understryker vikten av att fortsätta det viktiga arbete som pågår med att förbättra och stärka säkerheten kring våra anläggningar, och visar samtidigt på behovet av att hela samhällets beredskap inför störningar stärks, säger Lisbeth Martinsson Skinnar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör intervjun från tidigare i veckan när vd:n Lisbeth Martinsson Skinnar berättade om skadegörelsen och konsekvensen för alla invånare i Leksand. Foto: Gunilla Wikström/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.