Mora tingsrätt Foto: Patrik Qvicker/SVT

Överklagar den friande våldtäktsdomen i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

En man i 30-års åldern friades från misstankarna om våldtäkt mot barn i tingsrätten. Nu överklagar åklagaren domen till hovrätten.

En 14-årig flicka hade samlag med en 30-årig man och blev påkomna. Mannen anmäldes för våldtäkt mot barn och anhölls senare av åklagare. I Mora tingsrätt friades mannen från misstankarna om brott.

Tingsrätten påpekar i domen att flickan ser äldre ut än hon är. Att flickan har en piercing i ansiktet anser rätten vara ovanligt för en 14-årig flicka.

– Så ser inte jag på frågan. Jag reagerade när jag läste domen och tycker att det var märkligt. Det var inget som diskuterades under förhandlingen och det får stå för tingsrätten, säger Jenny Granqvist, kammaråklagare.

Ingen stark betydelse

Formuleringen om att flickan hade piercing och då bör vara under 15 år, anser domaren inte ha stor betydelse.

– Det är bara en av omständigheterna. Det i sig har ingen stark betydelse för tingsrättens ställningstagande, säger Agneta Benner till SVT Nyheter Dalarna.

Överklagar domen

Åklagarenn kommer att överklaga domen till Hovrätten.

– Jag tycker att tingsrätten har gjort en felaktig bedömning. Trots att vittnen har lämnat uppgifter om att de pratat med den tilltalande om flickans ålder så frias han, säger Jenny Granqvist till SVT Nyheter Dalarna.

Domaren håller inte med

Domaren anser att utredningen slår fast att mannen inte visste att flickan var under 15 år. I ett vittnesförhör framgår det att flickan pratat om sin ålder när flera personer satt vid ett bord.

– De kan ha pratats om åldern och hennes skoltrötthet när 30-åringen var ute och rökte, säger Agneta Benner till SVT Nyheter Dalarna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.