Kommunalrådet: ”Glesheten kan verka skrämmande”

Uppdaterad
Publicerad

Malung-Sälens kommunalråd om flyktingsituationen i kommunen.

Ett 60-tal asylsökande anlände under söndagskvällen till Limedsforsen mellan Malung och Sälen, men ville inte gå av bussen då de var missnöjda med placeringen. Flyktingarna är från Syrien och Irak och kommer närmast från boenden i Orsa och Uppsala.

Och Malung-Sälens kommunalråd Kurt Podgorski (S) har förståelse för att det kan uppstå sådana här reaktioner, när människor kommer till nya boenden

Flyktingar i Dalarna

– Det är ju människor som kommer från helt andra länder, helt andra kulturer. Kommer man från ett ställe med väldigt mycket människor så kan ju den här glesheten verka lite skrämmande, säger han.

– Min allmäna synpunkt med den här frågan är att jag vill ha ett mycket bättre organiserat samarbete direkt mellan stat och kommun, via Migrationsverket och länsstyrelsen, så att vi får planera både introduktion, boende, skolgång och allt som hör till

”Vi behöver fler människor”

Som det är nu så har Migrationsverket hela ansvaret för placeringen av flyktingar till de olika orterna i landet. Kommunalrådet Kurt Podgorski menar att om kommunen i god tid får veta vilka boenden som upphandlats och vilka som kommer till kommunen så kan man mycket snabbare få in barnen i skolor och de vuxna i språkundervisning.

– Vi fixar det, men vi skulle fixa det bättre med bätttre framförhållning. På sikt behöver vi fler männsikor i hela landet, inte minst i vårt län, så vi är betjänta av en bra hantering från början, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingar i Dalarna

Mer i ämnet