Kommuner låter funktionshindrade jobba gratis

Uppdaterad
Publicerad

Många funktionshindrade jobbar gratis då kommuner väljer att inte betala ut habiliteringsersätting.

Fler än hälften av länets kommuner betalar inte ut habiliteringsersättning, visar siffror från Socialstyrelsen. En av de kommunerna är Mora.

– Det är ju ganska enkelt jobb om det inte jäklas, säger 29-åriga Jimmy Johansson när han monterar VVS-delar på kommunens dagliga verksamhet i Mora, Komverk.

Skulle fått betalt i annan kommun

En dag i veckan är han på ett av Mora kommuns dagliga verksamhet. För tillfället monterar han VVS-delar till FM-Mattsson. Men eftersom Jimmy Johansson bor i Mora, så får han inte betalt för det han gör. Hade han däremot bott i till exempel Gagnef, Falun, Avesta, Borlänge, Smedjebacken eller Hedemora så hade han fått det.

Ersättningen skiljer sig åt men för många i daglig verksamhet kan det röra sig om mellan 500 och 700 kronor i månaden. 

– Det tycker väl alla som utför ett arbete att man vill ha någon form av ersättning, säger Lars Jalkevik, ordförande i FUB, föreningen för barn och unga med utvecklingsstörning.

Det finns ingen lag som säger att kommunerna ska betala ut habiliteringsersättning till funktionshindrade, däremot finns en rekommendation, En rekommendation som sju av länets femton följer. I åtta kommuner tycker man alltså inte att de som jobbar i daglig verksamhet ska få betalt.

”Väldigt alarmerande”

– Det är naturligtvis väldigt alarmerande. Det är den sämsta siffran bland alla län i hela Sverige, säger Lars Jalkevik, ordförande i FUB.

Jimmy Johansson från Mora har problem med minnet efter en hjärnblödning han fick som liten. Det gör att han inte kan ha ett vanligt jobb utan får sin ersättning från Försäkringskassan. De pengarna får han oavsett om han monterar hundratals VVS-delar eller inte.

Vad får du för att du gör saker åt FM Mattsson?

– Ingenting, vad jag vet, säger Jimmy Johansson.

Under 2015 betalade FM-Mattsson 750 000 kronor till kommunen för arbete som utförs på kommunens dagliga verksamhet, Komverk.

Mora var den första kommunen i landet som tog bort habiliteringsersättningen och det för över tjugo år sedan. Men fortfarande tycker kommunen att den inte behövs och att ersättningen deltagarna får från Försäkringskassan är tillräcklig.

”Ser över det i februari”

– Har man en ersättning från ett håll så tycker jag att det är bra men naturligtvis ser vi över det här när vi har budgetarbete i februari, säger kommunstyrelsens ordförande Malin Höglund (M).

Habiliteringsersättning

Dessa betalar inte ut:

Mora, Orsa,  Älvdalen, Malung-Sälen, Vansbro, Leksand, Ludvika och Säter

Dessa betalar ut:

Falun, Borlänge, Gagnef, Rättvik, Smedjebacken, Avesta och Hedemora

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.