Kommuner tvingas ta emot flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Från och med tisdag kommer alla kommuner blir skyldiga att ta emot flyktingar som fått uppehållstillstånd.

Under året ska 21.702 flyktingar fördelas bland Sveriges kommuner. Det handlar om flyktingar som fått uppehållstillstånd och ska lämna Migrationsverkets anläggningsboenden. Syftet med lagen är att skapa ett jämnare mottagande vilket man hoppas ska hjälpa integrationen.

Av de 21 702 flyktingar som totalt ska anvisas, ska 616 personer till Dalarna. Sedan har Länsstyrelsen gett förslag om hur många personer som ska anvisas till varje kommun. Kommuner som redan har ett stort totalt mottagande, jämförelsevis svag arbetsmarknad och liten befolkning ska ta emot färre nyanlända.

#flykt

Flest till Falun

Lägst antal anvisningstal har Hedemora (0), Avesta (0) och Ludvika (2 personer).  Den dalakommun dit flest flyktingar anvisas (167 personer) är Falun. Det beror bland annat på att kommunen haft ett jämförelsevis lågt totalt tidigare mottagande.

Antalet anvisningsbara platser baseras på kommunernas arbetsmarknadsförutsättningar, befolkningsstorlek, sammantaget mottagande av nyanlända och ensamkommande barn, och omfattningen av asylsökande som vistas i kommunen.

Bostadsmarknaden påverkar inte länsanvisningarna, men kan påverka kommuntalen och skulle enligt Johanna Modigh, integrationshandläggare på Länsstyrelsen Dalarna, kunna utgöra ett kriterium för revidering efter överenskommelse.

FAKTA – Anvisningsbara platser för 2016

Vansbro 22

Malung-Sälen 44

Gagnef 39

Leksand 59

Rättvik 42

Orsa 18

Älvdalen 22

Smedjebacken 38

Mora 82

Falun 167

Borlänge 46

Säter 35

Hedemora 0

Avesta 0

Ludvika 2

Totalt 616

Källa: regeringen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet