Körde över varg med skoter – domen fastställs

Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolen prövar inte domen mot en av de två män som dömts för jaktbrott sedan de flera gånger kört över en varg med snöskoter och därefter krossat vargens huvud.

Förföljelsen av vargen ska ha varat under lång tid och vargen ska ha utsätts för otillbörligt lidande med särskilt plågsam jakmetod. Båda dömdes i hovrätten till två års fängelse – en dom som nu står fast.

Detta har hänt:

De två män från Hälsingland som 2011 dödade en varg med dömdes av hovrätten i maj 2014 för jaktbrott, bägge männen dömdes av Hovrätten till två års fängelse.

GD

Hovrätten skärpte då straffet för en 43-årig man från Bollnäs till 2 års fängelse för grovt jaktbrott, i tingsrätten fick mannen fängelse i 1 år och nio månader.

En 52-årig man från Alfta friades i tingsrätten men dömdes i hovrätten också han till två års fängelse. Enligt domen samarbetade männen i sin jakt på vargarna vid sjön Fansen i Bollnäs kommun.

En av dem spårade upp vargflocken på skidor och i den efterföljande skoterjakten på vargarna skingrades vargflocken och vargtiken dödades. Enligt domen körde männen först på vargtiken med skoter och sedan krossade de vargtikens huvud med slag av en torrfura.

Det var en privatperson som anmälde händelsen till polisen efter att ha hittat vargspår och blod i snön.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

GD

Mer i ämnet