Kraftiga reaktioner efter granskning av Leksand

Uppdaterad
Publicerad

Kommunen JO-anmäls och kommunledningen anmäler programmet till Granskningsnämnden. Reaktionerna var minst sagt många efter Uppdrag Gransknings kartläggning av hur Leksands kommun stöttar sitt hockeylag.

Uppdrag Granskning avslöjade skatteplanering, olagligheter och hur kommunpolitiker fattar viktiga beslut trots uppenbart jäv.

De flesta kommuninvånare i Leksand såg det omtalade programmet under onsdagskvällen och den chat som redaktionen hade efter programmet blev överöst av frågor och kommentarer – både positiva och negativa.

Och efter programmet har kommentarer också strömmat in på sociala medier (Se flera exempel i inslaget ovan).

Kommunen JO-anmäls

En person har också valt att anmäla kommunen till Justistieombudsmannen (JO) och skriver så här i sin anmälan:

”Efter att ha sett kvällens uppdrag granskning vill jag att ansvarig myndighet granskar leksands kommun och deras folkvalda.

Att se programmet bör ju väcka tillräckligt med misstankar för en grundlig analys och utredning. Leksands kommun har systematiskt och under en lång tid använt invånarnas skattepengar till att främja ett hockeylag samt andra inblandade företag som har någon koppling till leksands hockeylag. Samtidigt som det sker neddragningar på bland annat skolor.

Sådant ska inte bekostas av skattepengar och så länge de ansvariga inte ställs till svars för det som hände så kommer det ge fel signar till hela Sveriges befolkning.”

samtidigt är kommunledningen i Leksand kritisk mot flera av uppgifterna i programmet och kommer därför att anmäla Uppdrag Granskning till Granskningsnämnden.

-De har använt felaktiga uppgifter, bland annat om bildandet av campingbolaget, säger Göran Wigert.

Tyck till du också!

Vad tycker du? Hur reagerar du på de skattemiljoner som får rulla in i hockeyklubben? Är det rätt eller fel? Och vad tänker du efter programmet?

Gå in och gör din röst hörd på SVT Gävledalas Facebooksida. Är du inte redan en av alla som har ”gillat” Facebooksidan så är det bara att gå in i länken här på sajten och trycka på gillaknappen. Därefter är det fritt fram att tycka till. Vi ser fram emot din åsikt!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.