Foto: SVT

Kravet: Landstinget ska betala en kvarts miljon i vite

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget Dalarna krävs på 250.000 kronor i vite av Arbetsmiljöverket då man inte förbättrat arbetsmiljön trots flera påstötningar.

– Arbetsbelastningen är fortsatt hög, överbeläggningarna återstår och det är brist på sjuksköterskor, säger Jan Sandberg på Arbetsmiljöverket.

Bakgrunden till kravet ligger i en rad inspektioner på slutenvårdsavdelningen 93 på Säters sjukhus under året. Vid tillsynerna har Arbetsmiljöverket påtalat att det finns stora brister i arbetsmiljön på avdelningen.

Bland annat handlar det om att patientbehovet är större än vad det finns resurser för. Det har under flera års tid varit överbeläggningar på avdelningen, samtidigt som det är brist på sjuksköterskor.

Se även patientens berättelse från Säter: ”Vi är alldeles för många patienter”

Foto: SVT

Hjälpte inte att slå ihop vårdavdelningar

Vid en inspektion i början av året påtalades bristerna och i juni kom beskedet att Landstinget skulle bli skyldiga att betala 300.000 kronor i vite om åtgärder inte gjordes.

Under sommaren slogs avdelning 93 ihop med avdelning 95 och antalet vårdplatser minskade från 24 till 18 i ett försök att minska arbetsbelastningen för personalen. Men i en uppföljningstillsyn i september 2016 upptäckte Arbetsmiljöverket att överbeläggningarna och personalbristen kvarstår.  Skyddombuden har även påpekat att sammanslagningen ett till en försvårad arbetssituation då patienter med olika diagnoser måste vistas i samma utrymmen.

”Personalen mår inte bra”

Arbetsmiljöverket skriver i sitt beslut att en konsekvens av den höga arbetsbelastningen är att korttidssjukfrånvaron bland personalen har ökat. Sedan första januari år 2016 har sjuksköterskebemanningen dessutom inte ökat. Under sommaren fick semesterledig personal beordras att jobba och personalen hann inte att ta ut sina lunchraster.

– Problemet är att det inte är balans mellan krav och resurser. Arbetsbelastningen är fortsatt hög, överbeläggningarna återstår och det är en brist på sjuksköterskor. Detta resulterar i att personalen inte mår bra, säger Jan Sandberg på Arbetsmiljöverket.

Jan Sandberg från Arbetsmiljöverket kommenterar kravet mot Landstinget. Foto: SVT

Belopp sänks med 50.000 kronor

Nu har alltså Arbetsmiljöverket fastslagit att landstinget inte vidtagit de åtgärder som behövts för att arbetsmiljön ska bli bättre. Dock har landstinget genomfört vissa försök att förbättra arbetsmiljön, därför sänks vitebeloppet från 300.000 kronor till 250.000 kronor.

Nu går ärendet vidare till förvaltningsrätten som väntas ta det slutgiltiga beslutet.

Riskerar dubbelt vite

Utöver kravet på 250.000 kronor så måste ändå landstinget förbättra arbetsmiljön. Därför har ett nytt datum satts för att ge tid för nya åtgärder. Om förbättringar inte görs innan slutet av februari 2017 så kan landstinget riskera ytterligare vite.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.