Bild från Peace & Love 2011. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kvinnojouren vill förebygga övergrepp på P&L

Uppdaterad
Publicerad

När Peace and Love-festivalen drar igång nästa vecka kommer funktionärer från Kvinnojouren Borlänge att finnas på plats. Deras mål är en festival fri från sexuella övergrepp.

– Vi vill göra nytta inne på festivalområdet, bland besökarna och framme vid scenerna, säger Jill Agelin från kvinnojouren.

Hon berättar att Kvinnojouren Borlänge var på plats som funktionärer redan år 2012, året innan festivalen gick i konkurs. Då hade de ett tält inne på campingområdet.

Dalarna – Peace & Love

– Där hade vi möjlighet till samtal och diskussioner, men det var också en hängyta och en plats där vi kunde stötta tjejer som varit med om något, berättar Jill Agelin.

Nytt koncept i år

När kvinnojouren deltar som funktionärer i år gör de det med ett nytt koncept.

– Det har varit mycket i medier om sexuella trakasserier i folkmassor den senaste tiden, och vi tror att vi kan göra mer nytta om vi rör oss inne på festivalområdet.

Totalt är de 19 stycken ideella funktionärer som i rosa reflexvästar med ”kvinnojour” tryckt på ryggen, närvarar under Peace and Love.

– Vi kommer framför allt att ha fokus på kvällstid och vara på plats fram tills området stänger. Det kommer att finnas ett samtalsrum där man kan gå undan för stöttning vid behov.

Nolltolerans mot sexuella övergrepp

Jill Agelin säger att förhoppningen är att kunna förebygga olika typer av övergrepp mot tjejer.

Kvinnojouren genomför sitt funktionärsarbete med ställningstagandet ”nolltolerans mot sexuella övergrepp” som en central utgångspunkt.

– Vi har nolltolerans mot till exempel alkohol- och drograttfyllor, men det finns inte mot sexuella trakasserier, övergrepp, våld och våldtäkt. Det känns som ett givet fokus under en festival, säger Jill Agelin.

Läs mer:

Gustaf Norén gör pensionärsspelning

Misstänkt våldtäkt under konsert på Bråvallafestivalen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Peace & Love

Mer i ämnet