Landstinget backar – psykavdelningen håller helgöppet

Uppdaterad
Publicerad

Fler nya patienter gör att den slutna psykavdelning för barn är öppen i helgen.

SVT Nyheter Dalarna kunde på fredagsmorgonen avslöja att landstinget, på grund av sjuksköterskebrist, tänkte stänga den barnpsykiatrikska vårdavdelningen 68 i Falun på helgerna från och med den här helgen och en tid framöver. Men ledningen ändrar nu sitt beslut då fler patienter kommit in under natten som behöver vård. Beslutet gäller äns å länge bara den kommande helgen.

– Vi har tagit in all extra personal vi har den här helgen så att patienterna ska kunna vara kvar, säger Anna Ståhlkloo, verksamhetschef Barn- och Ungdomspsykiatrin i Dalarna.

Orsaken till sjuksköterskebristen är att landstingsledningen har satt stopp för stafettsjuksköterskor och antalet vikarierna är för få. Istället är tanken att barnen ska flyttas till andra avdelningar och sjukhus, som på barnmedicin och avdelning 60 i Falun, vuxenpsykiatrin i Säter, Örebro eller i Uppsala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Psykiatrin i länet

Mer i ämnet