Landstinget Dalarna väntas nå plusresultat

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget Dalarna kommer att gå med plusresultat 2016. Det visar den bokslutsprognos som presenterades på landstingsstyrelsens arbetsutskotts möte på måndagen.

Den rödgröna landstingsledningen (S,V och MP) skriver i ett pressmeddelande att resultatet för 2016 är det bästa på många år. Målet för 2016 är att landstinget ska göra ett plusresultat på 117 miljoner kronor. Prognosen pekar på ett plusresultat på 186 miljoner kronor.

Om prognosen visar sig stämma så är det första gången på många år som landstinget visar ett plusresultat.

– Vi från landstingsledningen är mycket glada över den här ekonomiska framgången, står det i pressmeddelandet som är undertecknat av de fyra landstingsråden Gunnar Barke (S), Elin Norén (S), Maja Gilbert Westholm (V) och Mursal Isa (MP).

Texten fortsätter under bilden.

Från vänster Mursal Isa (MP), Maja Gilbert Westholm (V) och Gunnar Barke (S). Foto: Bengterik Busk/SVT

Sparandet fortsätter

År 2015 klubbade landstingsfullmäktige igenom två sparpaket på tillsammans närmare 700 miljoner kronor. Och den politiska ledningen i landstingen påpekar att arbetet med att spara fortsätter.

– Samtidigt som bokslutet visar på en positiv utveckling för Landstinget Dalarna är det viktigt att minnas att vi är långt från i mål, skriver man.

Oppositionen inte imponerad

Oppositionslandstingsrådet Christer Carlsson (M) är inte särskilt imponerad över bokslutsprognosen.

– Siffrorna i sig ser ju bra ut. Men vi ska komma ihåg att landstinget har över 200 tjänster vakanta. I och för sig hyr man in en del stafettläkare, men det är många tjänster som man nu inte behöver betala ut löner för och verksamhet som inte är i ingång fullt ut.

– Invånarna får inte det dom betalar skatt för, säger oppositionslandstingsrådet.

Inte egen majoritet

De rödgröna har inte egen majoritet i landstingsfullmäktige, de har totalt 39 av de 83 mandaten. Centerpartiets 10 ledamöter fungerar som ”stödparti” till de rödgröna och oppositionsrådet Lena Reyier (C) kommenterar budgetprognosen så här:

– Vi är glada över att vårt nya inflytande har gett resultat. Men vi är ännu gladare över att de insatser som chefer och personal inom Landstinget Dalarna gjort bidragit till en ökad stabilitet i ekonomi och verksamhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.