Foto: SVT arkiv

Persson anmäld till JK

Uppdaterad
Publicerad

Det socialdemokratiska landstingsrådet Inga-Lill Persson är anmäld till justitiekanslern av folkpartisten Bo Brännström.

Folkpartisten Bosse Brännström, som är oppositionsråd i landstinget, har anmält det socialdemokratiska landstingsrådet Ingallill Persson till Justitiekanslern, JK.

Anledningen är en mailkonverstation mellan Ingalill Persson och överläkaren Fredrik Broman. Broman har kritiserat landstingets personalpolitik i media, bland annat i inslag på SVT Gävledala och i en debattartikel i tidningen dt. Efter hans kritik har Ingalill Persson mailat honom då hon anser att han bör precisera sina påståenden och om han inte kan det så vill hon ha en offentlig ursäkt.

Så här skriver landstingsrådet i ett av mailen till läkaren: ”Fredrik Broman! Du påstår att jag ljuger! Du har ännu inte kunnat precisera i vad lögnen skulle bestå! Får jag ingen konkretisering av dig om vad lögnen skulle bestå av tolkar jag det som att du inte kan göra det! Då förväntar jag mig en ursäkt! Offentligt!”

I sin anmälan till JK skriver Bo Brännström att han vill att JK utreder om Ingalill Perssons agerande strider mot meddelarfriheten och/eller repressalieförbundet. Brännström vill också att  JK ar initiativ till att inleda en förundersökning och förordna en åklagare som utreder vad som hänt på Landstinget Dalarna i frågan.

Via sin politiske sekreterare meddelar Ingalill Persson att hon känner sig trygg i att hon inte brutit mot meddelandelagen och/eller repressalieförbundet.

SVT har förgäves sökt Ingalill Persson för en muntlig kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.