Stina Nilsson med flera kommer träna i Idre mellan den 11-18 november. Foto: TT Nyhetsbyrån/montage

Längdåkarna flyttar läger till Idre

Uppdaterad
Publicerad

På grund av snöbrist i Bruksvallarna i Härjedalen har längdåkarna flyttat sitt träningsläger till Idre.

I Idre finns ett kortare spår draget på snö som är sparad från förra vintern och där kommer bland andra Stina Nilsson, Anna Haag, Maria Rydqvist och Emil Jönsson att träna mellan den 11-18 november.

– Idre ska ha en stor eloge för ett fantastiskt jobb med snön, trots svåra yttre omständigheter med mildväder, berömmer förbundskaptenen Rikard Grip.

Simon Andersson har hela familjen i Idre och har redan tränat en vecka här. Första året i A-landslaget för honom är det dessutom.

– Man vill framförallt få in skidvanan, och tekniken ska ju sitta för det är premiär nästa helg. Det går absolut att åka rullskidor och springa men man vill åt skidvanan, säger han.

70 000 m2 snö sparad

Idre fjäll bestämde sig förra vintern att lagra snö från sina alpina backar för att tidigt i höst kunna lägga ut det vita guldet och erbjuda längdskidåkning. 70 000 kubik sparades över sommaren och den 17 oktober var flera tusen kubik utkörd och 2,6 km skidspår åkbara.

Men det här börjar bli en vanlig syn nu. Närmast desperat jakt på snö under höstarna.

Det finns funderingar på att tävlingssäsongen inte borde starta så tidigt – att framöver helt enkelt skjuta fram premiären och istället hålla på lite längre på vårkanten när det faktiskt finns snö.

– Framöver kanske det är något man måste börja titta på. Det kanske är något Internationella skidförbundet måste ta en diskussion om, säger Rikard Grip.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.