Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Tror absolut det kan locka andra ungdomar” – därför känns idrottsvärnplikt avgörande för 18-åriga Louise. Foto: Privat

Längdskidåkaren Louise i Mora om värnplikt och elitsatsning: ”Ser bara möjligheter”

Uppdaterad
Publicerad

Louise Wallin är en av de ungdomar som står inför att göra sin värnplikt. Möjligheten att kunna kombinera den med sin idrottssatsning är helt avgörande för om hon vill göra värnplikten eller inte.

Louise Wallin har nyligen blivit kallad till mönstring. Hon går näst sista året på skidgymnasiet i Mora och hennes främsta fokus är att åka längdskidor.

När hon fick höra talas om att regementet i Falun kan bli först ut i landet med att införa idrottsvärnplikt, där elitidrottare får träna under utbildningen, kändes det helt avgörande för henne.

Värnplikt

– Först och främst vill jag satsa på skidor. Om jag inte hade åkt skidor hade jag kunnat tänka mig att göra värnplikt, men nu öppnade sig den här möjligheten, säger hon.

Grahn: ”Hade inte lockat mig”

IFK Moras Anton Grahn, 19, som körde sprinten under världscupsavslutningen i Falun på fredagen tror inte att upplägget hade passat honom.

– Det hade inte lockat mig. Om jag inte varit idrottare hade jag nog gjort värnplikten, men nu känner jag inte att det är något för mig. Jag tror att om man inte är elitsatsande kan det vara bra att göra annat samtidigt, men jag tror inte det är något som går att kombinera med de största tävlingarna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Värnplikt

Mer i ämnet