Starta klippet för att se bilderna från Hundfjället där en räddningsinsats inleddes under söndagen, efter att en lavin gått vid den svarta backen Väggen Foto: Pontus Altin

Lavin i Sälen utlöstes av skidåkare – åkte genom avspärrningar

Uppdaterad
Publicerad

En lavin gick under söndagen vid Hundfjället i Sälen. Lavinen gick i liften Väggen bredvid backen Väggen efter att två skidåkare åkt in på området.

– Två personer har åkt in i liftgatan där stolliften går och då har lavinen gått lös. Fjällräddarna på plats har sökt igenom rasmassorna men inte hittat någonting, säger SVT:s reporter Patrik Qvicker.

Området som ligger bredvid nedfarten Väggen har varit avspärrat eftersom det är just lavinfara där. Personerna utlöste en lavin var då de åkte off-pist genom området.

– Det kom drygt två decimeter nysnö i natt så det är faktiskt ganska mycket snö på fjället nu, säger Patrik Qvicker.

Klassiskt recept

Snö tillsammans med vind är ett klassiskt recept för laviner, berättar lavinexperten Per-Olov Wikberg.

– Men det är en väldigt liten lavin det är frågan om. Det låter som en klass 2-lavin som i för sig kan vara farlig beroende på hur terrängen ser ut.

Vid lavinfara är det inte ovanligt att man spränger bort snötäcket i en kontrollerad handling.

– Åker man i en anläggning som Hundfjället så håller man sig till nedfarterna, faran uppstår när man lämnar markerade pister och terrängen är brant, säger Wikberg.

Hundar söker efter levande

Personalen på Hundfjället har pratat med några skidåkare som varit på plats och enligt dem ska ingen person vara borta. Men fjällräddningen söker igenom lavinen med hundar för att se om någon eventuellt kan finnas i den.

– Just nu pågår undersökning av polis och fjällräddning i fjällområdet, där aktiviteten i övrigt inte ska påverkats av lavinen, säger Hallebrant.

Enligt SVT:s reporter på plats är även liften ovanför den aktuella liftgatan igång. Polisen har lämnat platsen men fjällräddare är kvar tills dess att hundarna sökt klart.

Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.