Foto: SVT/Arkivbild

Liljeglöd: Rutinerna behöver ses över

Uppdaterad
Publicerad

Patrik Liljeglöd (V) säger efter den timslånga föredragning av rapporten han och övriga i kommunstyrelsen fick på tisdagseftermiddagen att man nu måste gå vidare och använda rapporten som mall.

– Det finns inga ställningstaganden, vi har bara tagit del av den här informationen och nu hamnar den hos varje ledamot, men rapporten pekar ändå på brister, säger Patrik Liljeglöd (V).

Han menar att rutinerna nu måste ses över om det dyker upp något liknande igen.

SVT granskar Falu kommun

Inte ond tro

En av slutsatserna som dras i rapporten är att hanteringen av visselblåsarärendet inte initierats och utretts i ond tro, trots att ingen rimlig förklaring finns till varför viss information inte överlämnades i samband med skapandet av visselblåsarärendet.

Tidigare kommundirektör Dan Nygren skapade ärendet och anklagade där Inger Klangebo för att ha tillskansat sig en utbildning på 100 000 kronor. En utbildning Nygren själv godkänt. Avtalet som bevisade att han godkänt utbildningen inkluderades dock aldrig i visselblåsarärendet.

Liljeglöd kommenterar detta såhär:

– Jag har inget annat svar än att det blir ord mot ord och bedömning mot bedömning, jag gör en bedömning utifrån den bakgrund till historien jag har och utifrån de handlingar jag läst, och de som gjort rapporten gör sin bedömning utifrån de intervjuer de gjort, säger Patrik Liljeglöd.

”Använda som mall”

Han tycker inte rapporten är ”solklar”, men att det är vad de har att förhålla sig till nu.

– Nu måste jag konstruktivt se på det här för att använda som mall för hur vi går vidare, säger han om rapporten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Falu kommun

Mer i ämnet