Linas barn dog – en dag innan födseln

Uppdaterad
Publicerad

Det var i juli 2013 som livet kastades omkull för Lina Mörk och David Iggman i Falun. Deras son Edvin dog i magen, en dag innan han var beräknad. Nu visar forskning att fosterrörelser i sen graviditet kan visa hur barnet mår.

Före beskedet hade Lina känt att barnets rörelser i magen verkade annorlunda.

– Aktiviteten var inte som den brukade under två dagar. Det var elva dagar innan Edvin föddes och dog som han var lite lugnare, säger Lina Mörk.

Forskning kring fosterrörelser

Ett barns sparkar och rörelser i fosterstadiet kan ge mycket värdefull information om hur barnet egentligen mår. Det visar en ny forskningsstudie som gjorts av Mari-Christin Malm vid högskolan Dalarna.

I studien har dels kvinnor som fött ett dött barn intervjuats, dels har ett frågeformulär med frågor om fostrets rörelser i slutet av graviditeten getts till kvinnor med en okomplicerad graviditet och dessutom har 40 gravida kvinnor med en okomplicerad graviditet fått prova två olika metoder för självskattning av fosterrörelser. Lina Mörk var en av deltagarna i studien.

Poängsystem skattar rörelserna

Resultaten tyder på att en indelning av fostrets rörelser är möjlig utifrån kvinnors beskrivning av hur de uppfattar rörelserna. En mall med huvudgrupperna ”kraftfulla” och ”icke kraftfulla” rörelser, och sju undergrupper fungerade som hjälpmedel för att kategorisera rörelserna.

– Det man kan se i den här studien är att barnen rör sig med kraft och tryck i slutet av graviditeten. Att barnens rörelser är individuella vet vi sen tidigare, men det är viktigt att följa sitt barns rörelsemönster, att lära känna sitt barn, säger av Mari-Christin Malm.

Mellan 400 och 500 kvinnor om året förlorar sina barn.

Hoppas på forskningen

Lina Mörk hoppas att den här forskningen ska bidra till att andra ska slippa drabbas som hon gjorde.

– Jag tror att vi skulle kunna rädda fler barn i alla fall, det är jag helt övertygad om, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.