Luciakonsert för afghanska flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagskvällen hölls en speciell luciakonsert i Falun för att uppmärksamma flyktingar från Afghanistan. När konserten förbereddes var Migrationsverkets policy att skicka tillbaka flyktingar därifrån, men så sent som i torsdags kom beskedet om att verket nu ändrat sig.

Falu internationella kör sjung in Lucia några dagar för tidigt under fredagen. En av tankarna med konserten var att belysa körmedlemmen Jawads svåra situation som som ensamkommande flyktingbarn från Afghanistan.

Under torsdagen meddelade Migrationsverket att det kommer bli lättare för flyktingar från Afghanistan att kunna stanna i Sverige.

Skeptisk till beskedet

Bland publiken syntes Christer Holm som har kämpat för att flyktingar från Afghanistan ska få stanna i Sverige. Han tror dock att Migrationsverket nya policy endast blir tillfällig.  

– De har ju inte ändrat någonting egentligen. Systemet i Sverige är som förut, säger han. 

– Folk dör. Varför ska vi fortsätta skicka in människor i döden?  

”Vakna Sverige”

Körledare Jennifer Ferguson tror att människor inte förstår vilken makt de har.

– Vi människor bestämmer själva vilken värld vi vill ha, säger hon.

– Vakna Sverige!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.