Lucian Greta gör viral succé

Uppdaterad
Publicerad

93-åriga Greta i Borlänge, som för första gången fått chansen att vara lucia, gör succé på nätet just nu.

Det var under fredagen som Gävledala besökte äldreboendet Åkershem i Borlänge för att vara med om deras luciafirande. I spetsen gick Greta, 94 år, som för första gången i sitt liv fick vara lucia. Reportaget har berört många över hela landet och klippet har nu fått över 70.000 delningar på Facebook och mängder av delningar på Twitter.

Oväntad succé

Att Gretas luciaframträdande skulle nås av så många människor hade barnbarnet Catarina Malm aldrig kunnat drömma om när hon kontaktade medier för några dagar sedan. Hon är näst intill förstummad över all uppmärksamhet hennes 94-åriga mormor fått det senaste dygnet.

– Jag tänkte när hon i september nämnde att de kanske skulle lussa i december att okej, hon planerar alltså så långt. Och då bestämde jag mig, lever hon då så ska jag skicka ut en pressinbjudan. Jag tänkte kanske att tidningen skulle komma. Aldrig hade jag trott att det skulle bli så här stort. Jag är alldeles tom i huvudet, säger Catarina.

Margot, Snowden och Greta

Reportaget visades inte bara i det regionala nyhetsprogrammet Gävledala, utan en del av reportaget kom också med i Rapport under fredagskvällen, vilket kom som en överraskning för Catarina.

– När jag hörde hur programledaren i Rapport presenterade Margot Wallström, Snowden och så Greta Malm i samma mening, så blev jag helt förstummad, säger hon.

Vad säger Greta om uppståndelsen?

–  Jag kan inte tänka mig att hon förstår vad det innebär det här med delningar på internet. Det hon vill lyfta fram är hur bra hon har det, säger barnbarnet Catarina Malm.

Se Greta lussa här!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.