Luftakrobatik både med och utan motor på Flygfesten

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen växer antalet invånare i samhället Dala-Järna från 7000 till nästan 40.000 personer när både svenska och utländska plan från olika tidsepoker kommer att visas upp på Flygfesten.

Starten för Flygfesten börjar på lördagen men redan är flera flygplan uppe och övar.

– Flyget har en lång historia. Klubben här bildades 1936 och det finns ett stort intresse i byn helt enkelt. Vi har många duktiga funktionärer som hjälper till, säger Lars-Olov Liss som är en av arrangörerna.

Den stora flyguppvisningen hålls under lördagen och söndagen och bjuder på nostalgi med dubbeldäckarplan och trippeldäckarplan, men också moderna flygplan med flygartister i världsklass – som flyger både med och utan motor. En av flygakrobaterna som uppträder under helgen är den flerfaldiga världsmästaren i konstflyg med segelflyg, Johan Gustafsson.

– Det är lugnt och fint i luften i dag. Tjusningen med segelflyg är att det inte bullrar så mycket, det är väldigt lungt och fint i luften. Man använder naturens krafter för att flyga. Det blir mer som att flyga som en fågel, säger Johan Gustafsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.