Foto: TT Nyhetsbyrån

Mammografi gratis för kvinnor över 40

Uppdaterad
Publicerad

Från och med den 1 juli är screening för bröstcancer, så kallad mammografi, gratis för alla kvinnor mellan 40 och 74 år i hela landet. Och  i Dalarna blir det även gratis för kvinnor över 74 år.

– Vi har bestämt att de över 74 också får gå kostnadsfritt för att det ska bli rättvist, säger Maria Nyberg som är platschef på mammografiverksamheten i Landstinget Dalarna.

De som är över 74 år kallas dock inte regelbundet till undersökning utan får själva höra av sig till vården.

Tidigare har det kostat 150 kronor att gå på den undersökning som alla mellan 40 och 74 kallas till vartannat år. När det nu blir kostnadsfritt hoppas man inom vården på att fler ska komma på undersökning.

Förra året kallades 38.659 kvinnor i Dalarna till mammografi. Av dem var det drygt 17 procent som inte kom till undersökningen.  

– Det man kan se är att det är de yngre som inte kommer. De äldre brukar oftast komma mangrant, säger Maria Nyberg.

Den som är yngre än 40 år kan vända sig direkt till mammografin för hjälp om man upptäckt knölar eller oroar sig av någon annan anledning.   

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.