Rättvik och Leksand bryter trend – har fler kvinnor än män i fullmäktige

Uppdaterad
Publicerad

Männen är i majoritet i nästan samtliga kommunfullmäktige i Dalarnas kommuner. Men Leksand och Rättvik bryter trenden i statistiken där fler än hälften av ledamöterna istället är kvinnor.

Enligt siffror som nyhetsbyrån Siren tagit fram, så är det bara två dalakommuner i länet där majoriteten av ledamöterna är kvinnor. Detta är i Leksand och i Rättvik, som båda har 54 procent kvinnor i kommunfullmäktige.

– Jag tror att det beror på att vi har haft en tradition av många kvinnor inom politiken, även på ledande befattningar, säger Anna-Maja Roos (C) som är ordförande för kommunfullmäktige i Rättviks kommun.

När kommunfullmäktige sammanträder varannan månad i Stiernhöökssalen ser hon fler kvinnor än män. Något som är ovanligt i både Dalarna och i landet, där i snitt sex av tio ledamöter i kommunfullmäktige är män.

– Jag tror att det blir bättre beslut om man blandar, helst kvinnor och män och äldre och yngre, säger Anna-Maja Roos.

Rådet: Engagera er!

Hon tycker att fler kvinnor borde engagera sig i politiken. Hennes råd till Dalarnas övriga kommuner är enkelt.

– Se till att få fler kvinnor på ledande befattningar, säger hon.

Och till kvinnor vill hon ge rådet:

– Att engagera sig i samhället och ta plats och säga vad man tycker, inte bara hemma vid köksbordet utan även lite mer offentligt, säger Anna-Maja Roos.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.