Många i Lima bakom VM-segern i snöskotercross

Uppdaterad
Publicerad

Syskonen Adam och Marica Renheim från Lima tog båda VM-guld i snöskotercross på norska Alta i helgen.

För fler nyheter från din ort följ oss på Facebook

Det är mycket arbete och många människor från Lima bakom kulisserna för att lyckas ta två VM-guld.

Dalarna – skotercross

– Utan all hjälp runt omkring hade jag aldrig börjat med det här, säger Marica Renheim.

Omfattande jobb

SVT följde med cirkus Renheim under hela resan från mekandet i garaget hemma i Lima till segrarna i Norge.

Med fem dagar kvar till VM finalen i skotercross startade alla förberedelser. Ett omfattande jobb där samtliga snöskotrar skruvades isär.

– Vi måste kolla allt så det är perfekt. Byta delar som är trasiga och också testa lite nytt, säger en av mekanikerna Joachim Gunnarsson från Lima.

Han har som en av två mekaniner från Lima följt Adam Renheim under hans proffssäsong i USA. Det var lite extra anspänning inför VM-tävlingarna i norska Alta.

–Det är två mekaniner. Det har blivit så eftersom nivån har höjts så mycket, säger Adam Renheim.

Tre syskon tävlar

Tre av syskonen Renheim tävlar. Ronja tävlar mest på hemmaplan men Adam och Marica är proffs i den amerikanska touren. Men förutom heltidsanställda mekanikiner – båda alltså från Lima – så krävs att hela familjen ställer upp.

– Pappa är här i garaget dygnet runt, mamma ordnar med alla papper. Utan all hjälp runtomkring hade jag aldrig ens börjat med det här, säger Marica Renheim som vunnit den amerikanska proffstouren tre år i rad, men som aldrig vunnit VM.

Längsta resan

Resan till Alta var familjens längsta hittills. Efter att ha mekat i två dagar och packat bussar och bilar väntade en 150 mil långa resa till nordnorge.

Efter två dygns resande packas allt upp i spöregnet.

Och allt måste vara med – inget får vara kvar hemma i Lima.

– Vi kollar vädret nu. Det här är ju 68 meter över havet här jämfört med 300 hemma i Lima. Det betyder att man måste ställa förgasare och sånt annorlunda. Skotern ska ju gå lika bra ovasett var man är, säger Johachim Gunnarsson strax efter ankomsten till Alta.

Den här gången klaffar allt

Snöskotrarna går som de ska, all markservice runt omkring fungerar och det blir en historisk dubbelseger för syskonen.

Först Marica med sitt första VM-guld och sen blev det som Adam lovade – ett tredje guld för honom.

– Nu väntar en resa hem på 150 mil. Men det kommer att gå bra nu när vi vunnit. Men först ska vi äta pizza – och det är Adam som ska bjuda, säger Joachin Gunnarsson innan resan börjar hem mot Lima.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – skotercross

Mer i ämnet