Moskébygget möter motstånd och oro

Uppdaterad
Publicerad

Planerna på att bygga en moské i Borlänge håller på att ta konkret form – men samtidigt har protesterna blivit allt mer påtagliga, inte minst från Sverigedemokraterna som vill ha en folkomröstning i frågan.

Men till SVT Nyheter Dalarna säger partiet nu att man tvivlar på att det blir verklighet.

LÄS MER: Lång kamp för egen moské

– Om det blir ett muslimskt center så kan det ju komma hit enormt mycket folk, det blir en förfärlig trafik däruppe. Vi tror att det kan ställa till problem, säger Kjell Forslund, informationsansvarig för Sverigedemokraterna i Borlänge.

Moskébygget i Borlänge

– Vi tycker inte heller att byggnaden passar in i miljön, fortsätter Kjell Forslund.

Tror folkomröstning skulle fälla bygget

Sedan i december har (SD) ihärdigt samlat namnunderskrifter. Det krävs cirka 4.000 för att kommunfullmäktige ska ta upp frågan om en folkomröstning. I förlängningen hoppas Sverigedemokraterna att det blir ett nej till moskén.

Enligt informationsansvarige Kjell Forslund är det det som Borlängeborna vill. Han menar att en folkomröstning skulle kunna generera 70-80 procent av rösterna till nej-sidan.

Se en längre version av inslaget här

Många tankar på stan

När SVT Nyheter Dalarna ger sig ut på stan för att prata med borlängebor står det klart att moskébygget är aktuellt och väcker frågor, även om det inte är det kompakta motstånd som Sverigedemokraterna hävdar.

– Det är inget som tillför Borlänge något, det är bara tjafs om var den ska vara eller inte. Låt oss bara ha det lugnt och skönt, menar Lars Norgren medan Ingrid Nilsson är på det klara med att ett moskébygge inte är bra, riktigt vad som är problemet har hon dock svårt att formulera:

– Det kan hända vad som helst, konstaterar hon bara innan hon pilar vidare i Borlänge centrum.

Sverigedemokraterna vill ha en folkomröstning om moskébygget i Borlänge. Foto: SVT

LÄS MER: Handlare vill inte att SD står utanför och samlar in röster

”Ser inga nackdelar”

– Jag ser inga nackdelar med det personligen, säger Simon Johannesson, om moskébygget.

Han har dock förståelse för att människor är rädda och inte vill ha en moské, det finns förklaringar till det menar han:

– Islamofobin är ju ganska utspridd över hela världen just nu och det finns mycket extremister ute i världen. Men man ska ju inte dra alla som har en religion ”över ett stråk bara” för det.

Och mycket av den oro som SVT Nyheter Dalarna möter de dagar som reportaget spelas in handlar inte om själva moskébygget och den muslimska församlingen, utan om just det organiserade motståndet.

– Lite orolig är man för att det blir delade läger i samhället, konstaterar borlängebon Marianne Nicander.

Oro för böneutrop – kommer bara låta inomhus

En annan återkommande farhåga bland Borlängeborna är att moskén kommer att medföra väsen i samband med böneutrop. Islamiska förbundet i Borlänge, dementerar den uppgiften.

– Det kommer inte att ske några böneutrop alls utomhus. Inomhus, ja, men inte utomhus, vi kommer inte att störa ordningen, säger imamen Ibrahim Hamad.

Får inte pengar från Saudiarabien

Ett annat argument mot moskén är att en del borlängebor befarar att den ska finansieras med pengar från Saudiarabien och därmed influeras av mer konservativ islam. Men också det tillbakavisar Ibrahim Hamad:

– Vi får inte pengar från Saudiarabien, vi får inte pengar från någon utanför Sverige. Vi finansierar själva vår verksamhet och samlar pengar från andra islamiska föreningar i Sverige.

Så här ser en del av planen ut för bygget av det islamiska centret. Foto: SVT

Stora frågan: rätt eller fel plats?

Så var det argumentet om platsen. Kjell Forslund (SD) menar att tomten på Hagalund som är aktuell, är den finaste tomten i hela stan.

– Många tycker att man kunde ha lagt den lite utanför stan, nu lägger man moskén bredvid  Hagakyrkan och stadshuset.

Moskén kommer att bli närmaste granne till Hagakyrkan som tillhör Svenska kyrkan. Men där har man inget alls emot placeringen.

– Vi har fått planförslaget på remiss och vi har kommit fram till att vi inte har något att erindra mot det, säger kyrkorådets ordförande Ulla Nordlien.

– Det är religionsfrihet i vårt land och den värnar vi. Och vi respekterar också människors möjligheter att utöva sina livsåskådningar.

LÄS MER: Få snabb koll på moskébygget på en minut

SD tror inte man får igenom omröstning

Men kyrkans åsikt är inte relevant enligt Kjell Forslund (SD).

– Borlängeborna vill ändå inte ha moskén. Vi vill att borlängeborna ska få bestämma det här och det kan man bara göra med en folkomröstning, konstaterar han och intervjun är över.

Då tar samtalet plötsligt en oväntad vändning.

– Vi kommer inte att få igenom en folkomröstning i fullmäktige i allafall, säger plötsligt Kjell Forslund (SD)

Varför fortsätter ni att kämpa då?

– Vi tror att vi får en jävla credit för det här. Det är vi helt säkra på. Vi har gjort vad vi har kunnat för att stoppa det här, men vi lyckas inte. Men vi har gjort vad vi kunnat, det är värdefullt.

Sverigedemokraternas namninsamlingskampanj ska pågå till och med söndag den 28 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Moskébygget i Borlänge

Mer i ämnet