Många ute på isen trots växlande väderlek

Uppdaterad
Publicerad

Efter några dagars minusgrader börjar isen lägga sig och det känns lockande att bege sig ut på isen. Men det gäller att ta det försiktigt för än är det inte säkert.

– Om man vill vara säker så ska man vänta tills istjockleken är tio centimeter och då ska det vara på hela den ytan du vill åka – och det är den inte än, säger Anders Björn som på vintrarna jobbar med att ploga isarna på Runn.

Slå på isen

Det finns flera knep för att kolla hur tjock isen är. Ett sätt kan bara att använda en ispik.

– Slår man den med full kraft ner i isen två gånger, då bär den. Men går den igenom på ett slag, då skulle jag inte åka ut, säger Anders.

Viktigt är också att man iaktta försiktighet och ha rätt säkerhetsutrustning, hjälm, isdubbar, livlinor och man ska aldrig åka ensam.

Kan blir bra isar framåt

Isarna påverkas såklart av väderleken växlar mellan plus och minusgrader, men på ett bra sätt menar Anders Björn som förutspår en fin skridskovinter.

– När sjön får bli kall och det får frysa långsamt så är det egentligen de bästa förutsättningar. Jag tror att det kan bli jättefina isar i år fast vi får lugna oss lite än.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.