Foto: Niklas Karlsson

Malin från Orsa tog guld på draghunds-VM

Uppdaterad
Publicerad

Under fyra dagar har människor och hundar från hela världen samlats i Särna för att tävla i VM i långdistans för draghundar i Särna.

Och VM-guldet på distansen 163 km gick till Malin Sundin från Orsa.

I över 13 timmar tog sig Malin Sundin från Orsa och hennes åtta draghundar fram bland blåst och snö de 163 km på fjället.

– Jag visste att jag var tvungen att komma in före klockan 03.28 på igår morse (torsdag), och det gjorde jag, säger Malin Sundin.

”Tuffaste tävlingen jag minns”

Enligt tävlingledaren Karina Andreasen var det ett riktigt kämpigt år för deltagarna då det har varit mycket blåst och drivsnö.

– Jag har varit med sedan 2007 och det är den tuffaste tävlingen som jag minns, säger tävlingledaren Karina Andreasen.

Men vädret verkar inte ha stört Malin Sundin speciellt mycket, hon har varit med om värre.

– Det var lite seg snö och gled lite dåligt, så man får kämpa lite extra. Det var ett normalt helvete kan man säga.

Texten fortsätter under bilden.

Malin uppe på fjället tillsammans med hundarna. Foto: Malin Sundin

Största bekymret: att inte kunna amma

Som småbarnsmamma, sedan sex månader tillbaka, hade hon andra saker att bekymra sig över.

– Det gör ju lite ont när man inte har fått amma på ett tag, så största bekymret var ju att inte få amma på flera timmar. Men det började göra ont de sista två timmarna bara.

Och som inte det skulle räcka så blev det inte mycket till vila under loppet.

– Ska man vinna så måste man köra i ett sträck. Men man stannar till ungefär varannan timme och ger hundarna lite mat, kött eller fisk. Själv dricker man cola, äter godis och pizza-slice, för det går snabbt att bara möla i sig. 

Nu är hon guldmedaljör för andra gången i VM i långdistans för draghundar, förra gången tog hon hem vinsten i Österrike. Trots de har hon inte firat årets seger speciellt mycket.

– Jag har inte hunnit. Jag har ju ett vanligt liv också, så det var bara att åka hem och mjölka kor och ta hand om barn. Nu sitter jag och äter pannkaka så det får väl räcka.

Foto: Niklas Karlsson

VM i Särna för draghundar

Tävlingen hölls mellan den 7-10 mars.

Deltagarna tävlade i distanserna 160 km eller 300 km som har sin start och målgång vid Särna Camping och för att utföra loppet med slädspann tar det mellan en till två dygn. För de som åker skidor med hund tar det cirka två till tre dygn.

Varje spann måste ha med sig full utrustning från start till mål, för att kunna klara sig 24 timmar uppe på fjället om något skulle hända.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.